Φαύλος Κυκλος

Μιλώντας για πονοκέφαλο, το πρώτο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι πρόκειται για σύμπτωμα και όχι για νόσο. Η κατανόηση της διαφοράς έχει πελώρια σημασία ενώ καμιά φορά, η άγνοια μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα. Όταν δηλαδή ο πονοκέφαλος είναι έκφραση μιας υποκείμενης και ίσως σοβαρής νόσου που δεν αντιμετωπίζεται.

Για να κατανοηθεί για τι ακριβώς πρόκειται, λέμε το εξής: Αν 10 άνθρωποι έχουν την ίδια ώρα πονοκέφαλο, αυτό δεν σημαίνει ότι τον έχουν από την ίδια αιτία. Πολλές παθήσεις και ‘’καταστάσεις’’ μπορεί να είναι υπεύθυνες.

Περί αυτών διαβάστε και την ανάρτηση: χρόνιος (λειτουργικός) πονοκέφαλος

Σε αρκετές περιπτώσεις πονοκεφάλου όμως, ο ένοχος ίσως είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιούμε με άλλη αφορμή. Όσο δε και αν φαίνεται παράξενο, το φάρμακο που θα προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορεί να είναι ακόμα και …. παυσίπονο.

Ας δούμε όμως σε γενικές γραμμές τι μπορεί να συμβαίνει, με φάρμακα συνταγογραφούμενα από γιατρούς ή φάρμακα και ουσίες που παίρνουμε μόνοι μας.

Ο πονοκέφαλος λοιπόν μπορεί να σχετίζεται με:

·    Τα αντισυλληπτικά χάπια.

·    Τα Αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη , ηπαρίνη , η ασπιρίνη.

·    Την καφεΐνη.

·    Τις βιταμίνες Α  και D αν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις.

·Φάρμακα που τα παίρνουμε για κρυολόγημα (αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά για τη μύτη).

·Διάφορα φάρμακα της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης (πχ. νιτρογλυκερίνη).

·   Τα κορτιζονούχα (πχ. Πρεδνιζόνη)

·    Την Εργοταμίνη ( Cafergot )

· Τα πρόσθετα σε συντηρημένα τρόφιμα ή βελτιωτικά γεύσης (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG και γλουταμινικό οξύ).

·  Διάφορες ορμονικές θεραπείες που περιλαμβάνουν οιστρογόνα ή προγεστερόνη

·Φάρμακα που δίδονται σε ασθενείς που έλαβαν μόσχευμα για πρόληψη και αποφυγή απόρριψης.

·Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου (χημειοθεραπεία με διάφορα φάρμακα ή συνδυασμούς)

Και τι κάνω αν δω πως φταίει το φάρμακο της καρδιάς ή της πίεσης;

Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο. Μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός θα αποφασίσει. Συχνά αρκεί μια τροποποίηση δοσολογίας ή εν ανάγκη, άλλο σκεύασμα.

Για περιπτώσεις που υποψιάζεστε φάρμακα που παίρνεται χωρίς συνταγή, διαβάστε περί αυτών και βέβαια ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό. Μην θεωρήσετε αθώα τα σκευάσματα που χορηγούνται στην εναλλακτική ιατρική. Μπορεί και αυτά να είναι η αιτία

Μπορεί να συνηθίσει ο οργανισμός ένα παυσίπονο;

Ναι, μπορεί. Σε σοβαρά περιστατικά, η συνεχής λήψη και συνήθως σε δόσεις πάνω από όσο πρέπει, μειώνει την απόδοση του αναλγητικού (ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη). Το άτομο που υποφέρει, για να καταστείλει τον πόνο αυξάνει τη δοσολογία. Έτσι μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο στον οποίο εκτίθεται σε ρίσκο λόγω των πολλών παρενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν (ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη, απώλεια αίματος από το πεπτικό, αναιμία κλπ.).

Απάντηση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλη τωρα