Ο πονοκέφαλος βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Εάν δεν πρόκειται για σύμπτωμα που κρύβει κάποιο οργανικό υπόστρωμα όπως υπέρταση, νεοπλάσματα εγκεφαλικά, νευρολογικές παθήσεις, λοιμώδη νοσήματα, φλεγμονές στα παραρίνια, θυρεοειδή, παθήσεις υποφύσεως κτλ.,  (που  ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία), τότε μιλάμε για ένα λειτουργικό πρόβλημα.

Φυσικά όλες οι παθολογικές  πιθανότητες πρέπει προσεκτικά να ελεγχθούν και να αποκλειστούν.

Ο αμιγώς λειτουργικός πονοκέφαλος μπορεί να είναι στην μια μεριά του κεφαλιού (εξ ου ημικρανία)  ή και στις δύο και να εντοπίζεται ή όχι στον αυχένα.

Οι αιτίες του σχετίζονται με διάφορους μηχανισμούς (πχ. αυξημένη αντίδραση του νευρικού συστήματος, διαταραχή στην λειτουργία της σεροτονίνης κτλ.).

Ευνοείται από την ύπαρξη κληρονομικότητας.

Οι λειτουργικοί πονοκέφαλοι συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα (ναυτία, ανορεξία, έμετο, διαταραχές στην όραση) που μπορούν να έχουν μεγάλη διάρκεια, ακόμα και να ξυπνούν τον ασθενή την νύχτα.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί συχνά σε ψυχολογικές εκδηλώσεις (εκνευρισμός, κατάθλιψη) ενώ η δυσκολία του ασθενούς να συγκεντρωθεί επηρεάζει την απόδοση του στην εργασία του.

Ο μεγάλος αριθμός πασχόντων και η ποικιλία –ως προς την αιτιολογία- διαφόρων υποομάδων, σε συνδυασμό με την ενίοτε «εκρηκτική» ένταση του πόνου, οδήγησαν στην δημιουργία ειδικών κλινικών που ασχολούνται με το πρόβλημα αυτό.

Η αναφορά περισσότερων επιστημονικών στοιχείων για τον χρόνιο πονοκέφαλο δεν θα είχε πολλά να προσφέρει. Αξίζει όμως να σημειωθεί τι μπορεί  ο ίδιος ο ασθενής  να κάνει για τον εαυτό του:

Αποφύγετε τις εντάσεις και την υπερβολική κούραση. Μετριάστε καφέ, τσάι, αλκοόλ και ότι περιέχει καφεΐνη (αναψυκτικά τύπου Cola).

Η ελαφρά άσκηση και το μασάζ μπορούν να βοηθήσουν. Αποφύγετε το θόρυβο και το έντονο φως.

Εάν παίρνετε φάρμακα για άλλα προβλήματα ρωτήστε μήπως επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους. Τα αντισυλληπτικά είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Είναι πιθανό επίσης κάποια τρόφιμα να έχουν προκλητικό ρόλο. Εάν το διαπιστώσατε αποφύγετε τα.  Σαν »ένοχα» τρόφιμα συχνά αναφέρονται το τυρί και το γιαούρτι, ενίοτε το γάλα και η σοκολάτα. Εντούτοις η τελευταία άδικα μάλλον κατηγορείται διότι πρόσφατες μελέτες δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.

Πρόσθετα τροφίμων και κεφαλαλγία

Γλουταμινικό μονονάτριο (MSG),

Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν την άλγη Laminaria japonica  (είναι θαλασσινό φύκος), σαν ενισχυτικό γεύσης σε διάφορα φαγητά.

Ήδη από το 1908 ήταν γνωστό ότι η ουσία που προσέδιδε αυτή την ιδιότητα στην laminaria ήταν το γλουταμινικό μονονάτριο γνωστό και σαν MSG.

Το MSG που θεωρείται η 5η γεύση, φέρεται και με το όνομα unami. Συνδυάζει γλυκό, αλμυρό, ξινό και πικρό. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων διότι δίνει ένταση στην γευστική αντίληψη του κρέατος, του ψαριού και των θαλασσινών. Σε αρκετά άτομα επομένως προκαλεί κεφαλαλγία όταν τρώνε τρόφιμα που το περιέχουν σε κονσέρβες, έτοιμα φαγητά ή κινέζικα εστιατόρια.

Ο άνθρωπος που πάσχει από λειτουργικές κεφαλαλγίες οφείλει να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων, αποφεύγοντας όσα γράφουν »γλουταμινικό μονονάτριο» »MSG» η και γλουταμινικό οξύ.

Η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων MSG μπορεί να προκαλέσει επίσης υπνηλία, πόνο στην κοιλιά και δυσκαμψία αρθρώσεων.  Αυτή την κατάσταση την λέμε  »σύνδρομο του κινέζικου εστιατορίου» λόγω της μεγάλης χρήσης του MSG στην μαγειρική κουλτούρα των κινέζικων εστιατορίων.

Από τα οινοπνευματώδη, το κόκκινο κρασί και η μπύρα είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Το ίδιο και η σαμπάνια.  Αν στην περίπτωση σας ισχύει, διακόψτε τα.

Εάν πάσχετε από χρόνιο πονοκέφαλο και ταυτόχρονα κάποια ασθένεια (πχ. διαβήτη, υπέρταση, χοληστερίνη) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ρύθμιση τους για να μην επεμβαίνουν αυξητικά στο πρόβλημα των πονοκεφάλων.

Τέλος θυμηθείτε πως επειδή πάσχετε από λειτουργική κεφαλαλγία δεν σημαίνει ότι  αποκλείεται -στο παρόν ή το μέλλον- η αιτία να  είναι κάτι άλλο.  Διαφορές στην ένταση, τη συχνότητα και την διάρκεια των «συνηθισμένων» σας πονοκεφάλων χρειάζονται επανέλεγχο. Το ίδιο θα κάνετε και σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων νέων συμπτωμάτων που δεν υπήρχαν έως τώρα.

Θυμηθείτε επίσης ότι η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να κάνει ζημιά. Στο ήπαρ και τα νεφρά, τα αναλγητικά που έχουν παρακεταμόλη. Στο στομάχι και το έντερο όσα ανήκουν στην ομάδα της ασπιρίνης και των αντιφλεγμονωδών. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Μια γαστρορραγία ή μια διάτρηση όμως, είναι επικίνδυνες.

Συχνό επίσης λάθος: παίρνουμε υπερβολική δόση επειδή χρησιμοποιούμε την ίδια φαρμακευτική ουσία που έχει διαφορετικό εμπορικό όνομα.

Δείτε και:

Ενισχυτικά γεύσης στα τρόφιμα και οι παρενέργειες τους

Βότανα για ημικρανία – κεφαλαλγία; Ναι, αν γνωρίζουμε τι και πως.
 

Φυτικά φάρμακα (βότανα). Έχουν δράση; Είναι ασφαλή;

Απάντηση

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημοφιλη τωρα