Είναι Γνωστό και με άλλα ονόματα: όπως Morinda citrifolia, , Mora de la India, Canarywood, Cheese Fruit, Hai Ba Ji, Hawaiian Noni, κλπ.

Πρόκειται για αειθαλή θάμνο που μπορεί να γίνει και μικρό δένδρο. Θα το βρούμε να μεγαλώνει σε όλες τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, από τη Νοτιοανατολική Ασία στην Αυστραλία.

Οι λαοί των περιοχών καταγωγής του το χρησιμοποιούν από εκατοντάδες χρόνια σαν τοπική θεραπεία για πόνους στις αρθρώσεις αλλά και δερματικές παθήσεις.

Επί των ημερών μας το φρούτο του Νόνι σε χυμό έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και πολλοί το χρησιμοποιούν σαν γενικό τονωτικό για την υγεία και ως αντικαρκινικό. Πέραν αυτών χρησιμοποιείται και για χρόνιες παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Συνήθως το φρούτο του μικρού αυτού δένδρου, συνδυάζεται με άλλα φρούτα όπως το σταφύλι για να κάνουν χυμό στον οποίο προστίθενται και άλλα συστατικά. Εκτός των χυμών, υπάρχουν παρασκευάσματα από τα φρούτα του ή και τα φύλλα της morinda, που διατίθενται σε κάψουλες και χαπάκια.

Τέλος ο ενδιαφερόμενος για αυτό μπορεί να το βρει και σαν τσάι.

Η επιστημονική άποψη

Στο εργαστηριακό επίπεδο το Νόνι αποδείχτηκε να έχει αντιοξειδωτική δράση. Τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ διαθέτει ιδιότητες εναντίον διαφόρων καρκινικών όγκων.

Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρειάζεται τα αρχικά αυτά αποτελέσματα να εξεταστούν λεπτομερέστερα σε κλινικό επίπεδο, κυρίως στην αναζήτηση θεραπειών για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον άνθρωπο.

Το NCCIH (US National Center for Complementary and Integrative health) χρηματοδότησε έρευνα σχετική με την δράση του Νόνι στον καρκίνο, αναφορικά με την επίδραση πάνω στους όγκους, τα συμπτώματα τους, την ασφάλεια χρήσης του κλπ.

Η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στις επιπτώσεις του Νόνι στον καρκίνο του προστάτη.

Επίσης το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής χρηματοδοτεί προκαταρκτική έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού με Νόνι.

Μπορώ να πάρω Νόνι;

Η απάντηση είναι ναι και με ασφάλεια αν πρόκειται για χυμό.

Δείτε σχετικά στο Journal of Food Science Volume 71, Issue 8, pages R100–R106, October 2006: A Safety Review of Noni Fruit Juice

Ενώ στον κατωτέρω ιστότοπο:
http://www3.interscience.wiley.com/journal/118601402/abstract?CRETRY=1&SRETRY=0

θα βρείτε εκτεταμένο άρθρο ανασκόπησης

Χρειάζεται μόνο να ληφθεί υπόψη ότι περιέχει αρκετό κάλιο, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη όσοι έχουν νεφρική ανεπάρκεια.

Επίσης άτομα με σοβαρές βλάβες του ήπατος πρέπει να αποφεύγουν την χρήση του σε μεγάλες δόσεις παρά το ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις που να το ενοχοποιούν.

Σε πολύ λίγες περιπτώσεις που το Νόνι συνδέθηκε με κάποιες παρενέργειες, λεπτομερής περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι δεν υφίσταται θέμα.

Τέλος το Νόνι πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες που εγκυμονούν καθώς και όσες θηλάζουν (δεν γνωρίζουμε πολλά γύρω από αυτό αλλά παραδοσιακά το Νόνι χρησιμοποιήθηκε από τις ιθαγενείς για να προκαλέσει αποβολή)

Μπορώ να δώσω στα παιδιά;

Βεβαίως. Και μάλιστα με σημαντικά οφέλη. Το Νόνι έχει υποβληθεί σε επίσημη αξιολόγηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποδεκτό για κατανάλωση από τον άνθρωπο. (European Commission 2002).

Χρειάζεται κάποια προσοχή;

Ναι, σε όσους λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα (λόγω καλίου) και όσους παίρνουν φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Επειδή για τον μη ειδικό δεν είναι εύκολο να γνωρίζει, καλό είναι όσοι παίρνουν συστηματικά τέτοια φάρμακα να ενημερώσουν το γιατρό τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading