Ιωαννης Καφεζας

Θεραπεία της λειτουργικής δυσπεψίας. Ο εύκολος τρόπος

In Ιατρικές Συμβουλές,Παθολογικα on Σεπτεμβρίου 20, 2017 at 10:06 πμ

helmos

Ως λειτουργική δυσπεψία (FD) ορίζεται η παρουσία συμπτωμάτων που προέρχονται από την περιοχή του στομάχου και 12δακτύλου, ενώ δεν διαπιστούται οποιαδήποτε οργανική, συστηματική ή μεταβολική νόσος που θα μπορούσε να τα δικαιολογήσει.

Τα μέχρι σήμερα συσσωρευμένα στοιχεία έδειξαν ετερογένεια των υποτιθέμενων υποκείμενων μηχανισμών στην FD και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των ερευνητών.

Πάντως θεωρείται ότι αυτό το σύνδρομο (που συχνά συγχέεται και με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τα συμπτώματα της), αποτελείται από τουλάχιστον δύο κύριες υποκατηγορίες, στην μία εκ των οποίων επικρατεί ο επιγαστρικός πόνος και στην άλλη ένα αίσθημα δυσφορίας μετά από το γεύμα.

Σε κάθε περίπτωση η παθοφυσιολογία της FD παραμένει ασαφής. Έτσι, είτε πρόκειται για καθυστερημένη γαστρική κένωση, είτε για διαταραχή της γαστρικής ανοχής στο φαγητό μετά από τα γεύματα, είτε υπάρχει σπλαχνική υπερευαισθησία (οι κύριοι μηχανισμοί που έχουν προταθεί ως ερμηνεία), είναι ενδεχόμενο πως η φυσιολογική σύνθεση του μικροβιακού πληθυσμού στο στομάχι (μικροβίωμα)  μπορεί να αλλάξει.

Η πιθανή αυτή μεταβολή  στο γαστρικό μικροβιακό φορτίο μπορεί να εμπλέκεται στην παθογένεση και παθοφυσιολογία της λειτουργικής δυσπεψίας. Είναι εξάλλου γνωστό σήμερα ότι  το μικροβίωμα σχετίζεται με την ακεραιότητα του πεπτικού βλεννογόνου, όπως επίσης και με το ανοσιακό σύστημα του οργανισμού.

Εντούτοις έως τώρα δεν υπήρχαν επαρκή μικροβιολογικά δεδομένα για να εξηγήσουν την παθοφυσιολογία των συμπτωμάτων ή να υποδείξουν τρόπους διάγνωσης ή θεραπείας της FD με προβιοτικά.

prob 1

(*) Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προσφέρουν όφελος για την υγεία του ξενιστή όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες.

Προσφάτως το ενδιαφέρον ερευνητών στράφηκε προς την κατεύθυνση της αναζήτησης απάντησης στο ερώτημα εάν και κατά πόσον διαταραχή του μικροβιώματος ενός ατόμου μπορεί να μεταφραστεί σε συμπτώματα λειτουργικής δυσπεψίας.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/portal/utils/pageresolver.fcgi?recordid=59c34bfe1ab58045aad3a10a

Η μελέτη του μικροβιώματος του στομαχιού σε άτομα που έπασχαν από λειτουργική δυσπεψία, έδειξε διαφορές από το μικροβίωμα φυσιολογικών ατόμων.

Τα ευρήματα επομένως μέχρι στιγμής, δείχνουν ενδιαφέροντα. Η ομαλοποίηση του διαταραγμένου μικροβιώματος φαίνεται ότι έχει δυνατότητες στη θεραπεία συμπτωμάτων ασθενών με FD στους οποίους έχει προκύψει διαταραχή στην γαστρική μικροβιακή σύνθεση.

Έτσι η χορήγηση προβιοτικού γιαουρτιού που περιείχε Lactobacillus gasseri βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της μεταγευματικής δυσφορίας.

Φυσικά τα δεδομένα αυτά χρειάζονται μελέτη βάθους. Ωστόσο, η απουσία κάθε παρενέργειας υποδεικνύει πως όσοι ταλαιπωρούνται, δεν χάνουν τίποτα αν μάθουν να εκτιμούν το ελληνικό γιαουρτάκι ή αν αποφασίσουν να συμπεριλάβουν στο ημερήσιο φαγητό τους και ένα μπουκάλι κεφίρ που εκτός άλλων, προσφέρει πολύ σπουδαίες υπηρεσίες και σε άλλα επίπεδα, βοηθώντας την ρύθμιση σακχάρου στους διαβητικούς ή την προσπάθεια απώλειας βάρους στους παχύσαρκους.

greek-yogurt padela

δείτε και: Λειτουργική δυσπεψία. Σαν έλκος χωρίς …έλκος.

Κεφίρ. Τα οφέλη του και οι επιστημονικές αποδείξεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: