Λιπώδες ήπαρ, 2. Διάγνωση και αντιμετώπιση

NASH reverse

Με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα, η διάγνωση ενός περιστατικού με λιπώδη διήθηση, μπορεί να προκύψει τυχαία, σε μια υπερηχογραφική εξέταση που κάναμε για άλλο λόγο.

Μπορεί επίσης, η αφορμή να είναι η ψηλάφηση από τον γιατρό ενός διογκωμένου ήπατος, ενώ υποψία θα τεθεί και μετά από κάποια αιματολογικά τεστ, όταν τα αποτελέσματα τους απαιτούν αιτιολόγηση (πχ. Ήπια αύξηση τρανσαμινασών) ή όταν δείχνουν υπόστρωμα σακχαρώδους διαβήτη.

Ο γιατρός μπορεί ακόμα να το υποπτευθεί, αν στην οικογένεια υπήρξε ανάλογο περιστατικό και φυσικά αν πρόκειται για άτομο που κάνει κατάχρηση αλκοόλης.

Επαλήθευση

Ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης της διάγνωσης είναι η βιοψία. Φυσικά θα προηγηθεί έλεγχος όλων των άλλων ενδεχομένων που οδηγούν σε παρουσία λίπους στα ηπατικά κύτταρα.

fatty liver istol

Στο δείγμα που θα ληφθεί, θα αναζητηθεί η παρουσία φλεγμονής που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα αυτά και αν βρεθεί, θα τεθεί η διάγνωση της νόσου. Αν δεν υπάρξουν στοιχεία φλεγμονής, πρόκειται περί απλής περίπτωσης λιπώδους ήπατος στην οποία το ήπαρ δεν νοσεί.

Θεραπεία στην λιπώδη ηπατική νόσο

(μη αλκοολική αλλά και αλκοολική).

Δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία. Εάν ο πάσχων κάνει μεγάλη χρήση αλκοόλης, είναι αναγκαία η διακοπή διότι η αλκοολική ηπατίτιδα και η κίρρωση θα είναι τα επακόλουθα της συνεχιζόμενης κατανάλωσης.

Αν πρόκειται για μη αλκοολική νόσο, η αναζήτηση υποκείμενου αιτίου (πχ. Σ. διαβήτης), πρέπει να γίνει και αν βρεθεί να αντιμετωπιστεί. Τυχόν υπεύθυνα φάρμακα επίσης να αναζητηθούν και να απομακρυνθούν.

Το οινόπνευμα χρειάζεται διακοπή ακόμα και όταν δεν πρόκειται για αλκοολισμό, αλλά η λιπώδης διήθηση είναι άγνωστης αιτιολογίας, ενώ χρειάζεται ρύθμιση σε τυχόν αυξημένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Οι παχύσαρκοι πρέπει να χάσουν βάρος (σταδιακά όμως και όχι απότομα). Αυτό βοηθά το ήπαρ να επανέλθει.

Χρειάζεται καθημερινή φυσική άσκηση και φυσικά, προσοχή στο είδος του φαγητού που καταναλίσκουν.

Η Μεσογειακή διατροφή είναι η πλέον κατάλληλη, ενώ λευκό και πολύ ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, παχιές σάλτσες, σακχαρούχα αναψυκτικά και χυμοί, σοκολάτες και γλυκά πρέπει να αποφεύγονται.

Σε περίπτωση που λαμβάνονται φάρμακα, ο γιατρός είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποια είναι και ποια δεν είναι απαραίτητα και μπορούν να διακοπούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβραδύνει την νόσο, ακόμα και να την αντιστρέψει.

Δεδομένης της σύνδεσης της λιπώδους διήθησης με τον σακχαρώδη διαβήτη, διάφορα φάρμακα ή συμπληρώματα με αντιοξειδωτική δράση, ερευνώνται για να δειχθεί αν μπορούν να φανούν χρήσιμα. Κάποια από αυτά φυτικής προέλευσης. Πάντως η προσοχή στην σωστή δίαιτα έχει την μείζονα σημασία.

Τέλος, μετά από τις πρόσφατες εργασίες για τον ρόλο που ίσως έχουν οι διαταραχές της βακτηριδιακής χλωρίδας του εντέρου, δόθηκε σημασία και στην χορήγηση προβιοτικών.

δείτε και:

΄΄Μου βρήκαν λίπος στο συκώτι΄΄. Λιπώδης διήθηση ήπατος 1.

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (τρίτο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (δεύτερο μέρος)

Εντερική χλωρίδα και προβιοτικά. Εφαρμογές και διιστάμενες απόψεις (πρώτο μέρος)

Η Κίρρωση και τα συμπτώματα της. Διαγνώστε έγκαιρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.