Ιωαννης Καφεζας

Ο μύθος των ελαφρών τσιγάρων

In Ιατρικές Συμβουλές on Ιουλίου 1, 2013 at 5:42 πμ

SMOKEAND GUN

Από πολλά χρόνια οι καπνοβιομηχανίες προωθούν και διαφημίζουν στην αγορά τα αποκαλούμενα ελαφρά (light) τσιγάρα τα οποία περιέχουν λιγότερη νικοτίνη και πίσσα από τα κανονικά.

Αυτό έμμεσα υποδηλώνει ότι τα light είναι λιγότερο επιβλαβή για την υγεία.

Έτσι ένα πλήθος καπνιστών ξεγελιέται. Συνεχίζει το κάπνισμα πιστεύοντας πως ξεφεύγει τον κίνδυνο.

Είναι αυτό αλήθεια; Διαβάστε όσα ακολουθούν και σχηματίστε την δική σας γνώμη.

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) δείχνει ότι τελικά τα light τσιγάρα στέλνουν στον εγκέφαλο σχεδόν την ίδια νικοτίνη.

Η έρευνα του καθηγητή ψυχιατρικής Α. Μπρόντι και των συνεργατών του, (International Journal of Neuro-psycho-pharmacology), δείχνει ότι όλα τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη (0,6 – 1 χιλιοστόγραμμο) δρουν παρόμοια με τα κανονικά τσιγάρα (με περιεκτικότητα νικοτίνης 1,2 – 1,4 χιλιοστόγραμμων), αφού καταλαμβάνουν ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό των υποδοχέων νικοτίνης στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα τσιγάρα με σχεδόν μηδενική νικοτίνη (0,05 χιλιοστόγραμμα), τα οποία προορίζονται για βοήθημα στις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος, και διαπίστωσαν ότι ακόμα και ένα τόσο μικρό επίπεδο νικοτίνης είναι αρκετό για να καταλάβει ένα σημαντικό ποσοστό των εγκεφαλικών υποδοχέων.

Ιδού τώρα για ποιό λόγο κάτι τέτοιο είναι σημαντικό. Στον εγκέφαλο, η εισπνεόμενη νικοτίνη προσδένεται σε συγκεκριμένα μόρια των νευρικών κυττάρων, που αποκαλούνται νικοτινικοί υποδοχείς ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνει τη χημική ουσία ντοπαμίνη, που προκαλεί ευχαρίστηση. Η νικοτίνη μιμείται την ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο, αλλά η επίδρασή της είναι πιο μακροχρόνια, απελευθερώνοντας περισσότερη ντοπαμίνη. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κάπνισμα είναι τόσο εθιστικό.

Στο παρελθόν, ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου καταλαμβάνει το 88% των εγκεφαλικών υποδοχέων νικοτίνης. Ένα light τσιγάρο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οδηγεί σε κατάληψη του 26% έως 79% των ίδιων υποδοχέων. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικό διότι και πάλι ο καπνιστής εθίζεται συνεχίζοντας να καπνίζει. Ας δούμε όμως και τα επόμενα άρθρα για να καταλάβουμε τι γίνεται πραγματικά με το κάπνισμα και τι γνωρίζει σήμερα η επιστήμη. 

Διαβάστε και:

Καπνοβιομηχανίες και κάπνισμα. Η εξαπάτηση

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Τσιγάρο. Η συνταγή του θανάτου

Κάπνισμα. Δολοφόνος με άδεια και ασυλία

Κάπνισμα και δεδομένα από την στατιστική Π.Ο.Υ

 

Ο μύθος των ελαφρών τσιγάρων

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: