Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση ότι το σώμα του ατόμου ή το περιβάλλον κινούνται ή περιστρέφονται (ή μετακινούνται σαν ασανσέρ).

Μπορεί να εμφανίζεται και σαν αίσθημα πτώσης προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ή μετατόπισης του εδάφους κάτω απ’ τα πόδια του ασθενούς (σαν να κάνει σεισμό).

Συνήθως, συνοδεύεται από ναυτία, έμετο ή τάση για έμετο και διαταραχή της ισορροπίας. Βαρηκοΐα ή εμβοές (στο ένα ή και τα δυο αυτιά) συνοδεύουν κάποιες (αλλά όχι όλες) τις μορφές.

Αποτελεί όπως είπαμε σύμπτωμα – και όχι νόσο – και συναντιέται σε ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών και διαταραχών. Η διαταραχή της ισορροπίας που επέρχεται δυσκολεύει τη βάδιση και την οδήγηση (πχ. ποδήλατο) και ευλόγως χρειάζεται προσοχή.

Τα επεισόδια ιλίγγου συνήθως εισβάλλουν αιφνίδια, όταν το άτομο στέκεται όρθιο, κινείται ή κοιμάται και αλλάζει θέση.

Γενικά κάθε μετακίνησή επιδεινώνει τη συμπτωματολογία. Οι ασθενείς με ίλιγγο συνήθως βελτιώνονται όταν ξαπλώνουν (η αλλαγή θέσης όχι απότομα αλλά αργά) ή μένουν ακίνητοι.

Η διάρκεια των κρίσεων ποικίλλει από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες ή ακόμη ημέρες και μήνες (ανάλογα με την αιτιολογία).

Το σύμπτωμα του ιλίγγου είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους καθημερινά και προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως τους ωτορινολαρυγγολόγους διότι η συχνότερη αιτία του ιλίγγου αφορά τον λαβύρινθο.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η διαταραχή ισορροπίας αποτελεί την πιο συχνή αιτία επίσκεψης των ασθενών άνω των 65 ετών στον ιατρό, ενώ το 30% περίπου του γενικού πληθυσμού έως την ηλικία των 65 έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο ιλίγγου. Μπορεί να εμφανισθεί και σε παιδιά.

Να τονίσουμε πως ο ίλιγγος πρέπει να διακρίνεται από την απώλεια του αισθήματος ισορροπίας, τη ζάλη, την λιποθυμική τάση, την απώλεια συνείδησης ή τις διαταραχές της όρασης.  

Δείτε και:

Ποιες παθήσεις προκαλούν ίλιγγο;

Οδηγίες για ασθενείς με ίλιγγο.

Ίλιγγος. Όταν ο κόσμος χάνεται !

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Trending

Discover more from 1400 Γραμμαρια

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading